Krissz.hu- Kézműves szoftverfejlesztés -

Pinball Fantasies

A flipper, mint játéktípus, nem kap túlságosan nagy fókuszt. Sosem hallottam még embereket arról diskurálni, hogy "hú, hallottad, tegnap kijött egy új flipper, nagyon állat!". Olyan ez, mint a golf-, vagy teniszjátékok. Pedig jobban el lehet ezekkel lenni, mint a legtöbb, ma oly divatos irányzat képviselőjével.

Pinball Fantasies - Party LandA Pinball Fantasies nem mai játék, mégis elég erős hardverigénye van. Na nem a processzorra meg a RAM-ra kell gondolni, hanem a perifériákra. A billentyűzet nagyon komoly terhelést kap. A jobb- és baloldali SHIFT gombok egy idő után kilazulnak, lötyögőssé válnak. A flipperasztal meglökését szimuláló SPACE gombra való rácsapásokat is csak az ezer forintos noname fehér billentyűzet képes hosszútávon elviselni. Legalább ennyire strapabíró számítógépasztal is kell, mert randomistennő szerepe megkérdőjelezhetetlen, és ha hüvelykujját lefelé fordítja, nem lehet mást szidni és büntetni, mint ami helyileg a legközelebb esik a játékoshoz, és ez az asztal.

Pinball Fantasies - Speed DevilsA játékban 4 jól felépített, egyedi témájú pálya van. Az első a Party Land, ami a vidámparkos, bohócos, kakasosnyalókás világot csempészi a monitorra. A második a Speed Devils, ahol a sportkocsinkat lehet tuningolni. A harmadik a Billion Dollar Gameshow, egy Vágó István féle vetélkedő, ahol TV-t, utazást, házat lehet nyerni, és fődíjként nem kevesebb, mint 1 milliárd dollárt lehet bekesselni. Én a legtöbb időt a negyedik pályán töltöttem, ami a Stones 'N Bones, főszerepben szellemekkel, denevérekkel, és magával a nagy kaszással.

A játék fizikája szuper. Nagyon tetszik az, hogy ahová célzom a golyót, az oda is megy, vagyis irányítható a játék. Akik nem értik ezen csodálatomat, azok próbálják ki a David's Midnight Magic flippert, és világossá fog válni. Szembetűnő különbség lesz még a két játék között a részletgazdagság. Számtalan lyuk, gomb, ütköző, kapcsoló tarkítja a színpompás képernyőt, ráadásul mindez többemeletes, rámpás kivitelben. A lenti, pontmátrixos kijelző is telitalálat.

Pinball Fantasies - Billion Dollar GameshowAz elsőre látásra kaotikus játékterek mögött rendszer van. Mindegyik pályán az a cél, hogy a pontok többségét adó bónuszjátékokat beindítsuk. Például az első pályán a "PARTY" felírat betűinek kigyűjtésével tudjuk ezt elérni. Ekkor rövid ideig minden target érintése millió pontokat hoz a számlára, és általában ekkor van lehetőség a jackpot megszerzésére is. Ám amíg idáig eljut az ember, az egy hosszas folyamat, mert a "PARTY" szó mindegyik betűjét más-más módon kell beaktiválni. Mondjuk az "A" betű úgy jön ki, hogy ha a jégkrém, szóda, popcorn szentháromság mindegyikét megszerezzük. De ezeket csak egyesével lehet, úgy, hogy mindegyik előtt kiütjük a három kiskacsát. :) Érezhető tehát, hogy az egész asztalt ismerni kell, tudatos döntéseket kell hozni, hogy mit, mikor, és hogyan. Ha ez a céltudatos játék nincs meg, és csak összevissza lökdösünk, akkor semmi értelme az egésznek.

Mindezek tetejébe itt a bónuszrendszer. A x2, x4, x6, stb. kigyűjtésével az adott labdamenetben összegyűlt alap bónuszpontszám kerül szorzásra. Ami nem sok, viszont ha az előző körben megszereztük a bonus heldet, akkor azon kör teljes bónuszpontszáma kerül át az új kör alap bónuszába! Így elképesztően nagy számokat lehet multiplikálni. Ez a hi-score elérésének alapja: a bónuszjátékokat beindítjuk, azokból minél több pontot szedünk össze, ezt a bónuszt lefogjuk a következő körre, ahol beszorozzuk azt egy magas szorzóval. Ideális esetben ebben az új körben is megtartjuk a bónuszt, és így tovább, magunk előtt görgetve az egyre kövérebbre hízott pontszámot. Persze ezt könnyebb leírni, mint megcsinálni.

Pinball Fantasies - Stones 'N BonesPályaindítás után első dolgod legyen, hogy benyomod az M betűt. Ezzel teszel magadnak egy szívességet, és leveszed a zenét. Ami ugyan nem rossz, de egy flipperbe valahogy nem illik bele, illetve ha olyan helyre téved a golyó, ahol megszakad a zene, akkor újrakezdi azt egy adott résztől, és ez hosszú távon idegesítő. A hangeffektek egytől egyig nagyszerűek, beleillenek a pálya témájába, és komoly visszajelző szerepük is van. Hasznos billentyű még a P, ami a maratoni hi-score beállítási kísérletek ideje alatt könnyít az ember ürítési problémáinak megoldásán. Vannak csítek is, de erről mi akkoriban nem tudtunk, talán jobb is. Egyetlen ilyet javaslok, írd be hogy "fair play", ez letiltja az összes csalást.

Hangulati aláfestésként még két apróság. Nálad is megvan az, hogy ha erőset akarsz lökni, akkor erősebben nyomod a gombot? Mint amikor a Pitstop II-ben a kanyarban erősebben húzod a joystickot. Tudod, hogy semmi értelme, mert kétállású a kapcsoló, mégis majd befakítod a SHIFT-et. A másik a flipperjátékokra oly jellemző ultra magas pontszámok. Kilököd a rugóval a golyót, az érintetlenül kisuhan alul a lapátok között, és máris van húszezer pontod. :) Hogy a toplista pontszámait már ne is említsük.

Elindítod, és egyszerűen csak játszol, szórakozol, és élvezed azt. Egy játéktól ennél többet nem is kívánhat az ember. Ha kedvet kaptál, indítsd el a DOSBox-ot, és próbáld ki! Ha nagyon megtetszik, akkor ajánlom még az ehhez hasonló Pinball Dreams 1-2 játékokat.

Ha tetszenek a munkáim, és szeretnél támogatni, nyomj rá a gombra, és hívj meg egy kávéra!

Buy me a coffee!

< Kezdőlap