Krissz.hu- Kézműves szoftverfejlesztés -

C64 összekötése modern PC-vel

Régóta szerettem volna már megoldani a C64 és az asztali számítógépem összekötését. Leginkább azért, hogy azokat a játékokat, amiket C64-re fejlesztek, le tudjam tesztelni az eredeti gépen, ne pedig szégyenszemre az emulátorban kelljen bohóckodnom. Másik érv, hogy így kinyílik a világ, megszűnik a "Meg van-e az a játék?" kérdés értelme, hisz a világ összes játéka fent van a neten, több tízezer, ha kell valami, akkor leszedem és kiírom. Kutakodtam a neten a megvalósítást illetően, de nem volt túlságosan reménykeltő amit olvastam. Sokaktól hallottam, hogy csak régi gépeken megy a dolog, és akinél megy, ott is csak a ráolvasás segített. Nos, szeretném eloszlatni a félreértéseket, a helyzet ennél sokkal jobb. Az alábbiakban leközlöm az én megoldásomat, bemutatván, hogy modern PC-vel is megoldható a kapcsolat, nem kell ezért a vateráról 386-ost beszerezni.

XM1541 kábelAmire mindenképp szükség lesz, az egy XM1541 kábel, amit a képen láthatsz. Ezt elkészítheted házilag, ha a forrasztó ón szaga nem bántja az orrodat, de választhatod a nyugatias, elkényelmesedett világ megoldását is, miszerint megvásárlod a netről. Én is így tettem, a megrendelésre rá 1-2 nappal már a kábellel a kezemben metróztam haza. Ez köti össze fizikailag a floppy meghajtót a számítógéppel, az egyik vége a meghajtó serial portjába, a másik pedig a PC hosszú párhuzamos foglalatába illik.

LPT portos PCI kártya"Párhuzamos port? De hát olyan nekem nincs is a gépemben!" — hasított belém a felismerés. Anno amikor volt, soha sem használtam. Most, hogy kellene, már nincs. A modern alaplapoknak már nem tartozéka. Ebben az esetben szükség van egy PCI portba helyezhető, 1 párhuzamos portot tartalmazó kártyára. Ez nagyjából 2-3 ezer Ft. Vannak olyanok, amin több port is van, soros és párhuzamos vegyesen, de ezek drágábbak, és nincs is többre szükség. Az USB->LPT átalakító kábeles megoldás nem működik!

Star CommanderHa a kellő hardvereszközöket beszerezted, jöhetnek a szoftverek. A Star Commander (SC) egy Norton Commander felépítésű kétpaneles fájlkezelő. Minden kellő formátumot ismer, a .D64 és .T64 fájlokba bele lehet menni, meg lehet nézni a tartalmukat. A meghajtók közül ki tudjuk választani a csatlakoztatott floppy driveot, mintha csak egy hagyományos meghajtó lenne. Tud lemezt formattálni, D64 lemez képmást kompletten kiírni, vagy egyesével állományokat másolni, szóval mindent, amire szükség lehet. Én valamiért imádom ezt a fajta szöveges üzemmódú felületet nézni. Óriási fless volt, amikor az egeret a jobb felső sarokba vittem, és bejött a képernyőkímélő. :)

HP USB Disk Storage Format ToolSzomorúság, hogy Windows 7 alatt az SC egyáltalán nem megy. Akármilyen kompatibilitási módot választottam, akárhogy hekkeltem a rendszert, sehogy nem indult be. Így hát nincs mese, készíteni kell egy DOS boot pendriveot. Ennek első lépése, hogy letöltöd a HP USB Disk Storage Format Tool programot, amivel rendszerlemezzé lehet formázni a pendriveot. Nem kell rögtön a 32 gigásat legyalulni, egy régi 128 megás pendrive kapacitása is sokszorosa a kellőnek. Szükségeltetnek még a telepítendő rendszer fájljai, ehhez töltsd le, és tömörítsd ki ezt a win98boot.zip fájlt. A programot a képen látható beállításokkal indítsd el, figyelve arra, hogy a megfelelő meghajtót formattáld, és a system files lokációja az előző kitömörítés helye legyen. Start, és megy is a csík!

Ha elkészült, másold át még pluszban a win98boot teljes tartalmát, így meglesz az összes DOS parancs, valamint lesz egér és Dos Navigator a könnyebb boldoguláshoz. Illetve fontos, hogy minden szükséges C64 állomány amit ki akarsz írni rákerüljön a pendrivera, mert elképzelhető, hogy DOS alatt nem lesz más meghajtód. A gép újraindításakor a BIOS-ban válaszd ki, hogy pendriveról bootolsz, és már dolgozik is az autoexec.bat meg a config.sys.

Remek, a SC a hazai környezetében már simán elindul. Viszont akárhogy configoltam a programot, az istennek sem látta a párhuzamos portomat. Persze, hisz nem egy valós LPT portról van szó, hanem egy PCI kártyáról, amit így közvetlenül nem tudunk DOS-ból használni. Ez bizony ördöglakat. A párhuzamos port csak Windows alatt él, de a SC meg csak DOS alatt megy. Olyan tehetetlen érzés lett úrrá rajtam, mint amikor anno a haver ARJ-vel betömörítve küldte el nekem az ARJ tömörítőt...

Végső elkeseredésemben előszedtem a kártyához kapott dokumentációt (egyetlen apró cetli), és kinéztem egy internetes címet róla, ahonnét a drivereket le lehet hozzá tölteni. És csodák csodájára, volt DOS-os is! Szerintem ha akármilyen noname kártyát vásárolsz, meg fog felelni ez a driver. Tehát másold át a pendrivera ezt is, majd bootolás után, az alábbi két utasítás kiadásával add hozzá az LPT portot, és konfiguráld be azt EPP módba:

A:\> GEMDOSIN -add
A:\> GEMDOSIN -c:lpt1=epp

Star Commander Transfer optionsMost már látja a SC a párhuzamos portot! Egyetlen teendő van hátra, a program beállításai. CTRL+F9-re jön elő a menü, amin belül a Transfer optionsra van szükség. A kép alapján beállíthatod, a defaulton három helyen kell változtatni:

Transfer mode = Warp
Serial cable = XM1541
Paralell Ports = LPT1

Ha kiválasztottad a megfelelő értékeket, nyomj rá a recalibrate gombra, majd OK. Ezen a ponton túl már mehet a copy ezerrel, egyedül a hibás diszkek fognak problémát okozni. ALT+F1/F2-vel tudsz meghajtót váltani, F5-tel másolni, de nem is mondom tovább, mert gyerekjáték. Minden gond nélkül kiírtam magamnak 3 lemeznyi válogatott játékot, ezzel elmondhatom magamról, hogy több nagy floppyt írtam ki életemben, mint CD-t. Összefoglalva tehát, ami kell:

  • XM1541 kábel
  • PCI-os LPT kártya, hozzá DOS-os driver
  • DOS boot pendrive
  • Star Commander

Nyilván létezik más megoldás is, meg lehet közelíteni a problémát ezerféleképpen. Én ezt találtam a legegyszerűbbnek, és a leggyorsabban kivitelezhetőnek. XP vagy régebbi Windows esetén az egész DOS telepítés és bootolás rész kihagyható, mert az alatt fut a SC, drivernek meg letölthető az OpenCBM driver. Ha bármi kérdésed van, írd meg, ha tudok, válaszolok. Illetve várom a tippeket, hogy hogyan lehetne tovább egyszerűsíteni a dolgot.

Jó másolgatást kívánok!

Ha tetszenek a munkáim, és szeretnél támogatni, nyomj rá a gombra, és hívj meg egy kávéra!

Buy me a coffee!

< Kezdőlap