Krissz.hu- Kézműves szoftverfejlesztés -

Árok Party 2013

15. alkalommal került megrendezésre hétvégén az Árok Party. A helyszín ismét Ajka volt, egész pontosan a festői Ajkarendek. A fővárostól való elég nagy távolság számomra nem jelentett elegendő visszatartó erőt, így az eddig csak hírből hallott eseményen végre személyesen is látogatást tettem.

4 emeletSzombat reggel indultam, így a péntek délutáni műsorokról nem tudok beszámolni. De a kronológiát követve megemlítem őket. Meg már csak azért is, mert készülő játékokról volt szó. Szívmelengető érzés, hogy a mai napig íródnak játékok 8 bites gépekre. Az Adventures In Time 2 egy platform játék lesz, a 4 emelet pedig egy kalandjáték (lásd kép). Nagyon be tudok lelkesülni ezeket a projekteket látva. Komolyan fontolgatom, hogy én is visszatérek a C64-hez, és a jövőben inkább arra fejlesztem hobbi projektjeimet.

Rasztertrükk előadásEz lehet egy remek átvezetés a már szombati, Rasztertrükk című előadáshoz. Amiből egyből kiderült, hogy mennyire semmit nem értek a Commodorehoz. Az előadás remekül fel volt építve, így végig világos volt, hogy miről van szó. De ha belegondolok, hogy valójában csak a felszínt kapirgáltuk, és hogy milyen tudás kell egy igazán fullos demó összerakásához, akkor van még mit tanulnom. A második előadás hardver fronton jelentette ugyanazt, mint a készülő játékok a szoftver oldalon. Nem csak programok, hanem különféle hardver kiegészítők is jelennek meg három évtizeddel a C64 születése után. Ezek az eszközök többnyire Commodoreos életünk megkönnyebbítésére szolgálnak. IDE64-ről, port replikátorokról, és egyéb nyalánkságokról volt szó.

Last NinjaEzt követte egy beszélgetés az egyik legismertebb C64-es játék, a Last Ninja egyik fejlesztőjével, Ádám Zoltánnal. Így van, aki nem tudná, a játékot magyar csapat készítette. Hogy miért nem találni erről sehol semmi infót, hogy hogyan sikálták el a játék megrendelői a "pár tehetségtelen magyar egyetemista" szerepét, és hogy az eladásokból származó óriási összegek vajon hol landoltak, azt nagyon nehéz lenne utólag kinyomozni, inkább hagyjuk. Sőt, tartsuk magunkat ahhoz, amit Zoltán mondott: a történetnek inkább a jó részét terjesszük, azt, hogy ez a játéklegenda magyar szellemi termék!

A hazai demózás úttörőiEzután a kerekasztalt a hazai demózás úttörői ülték körül, amiből egy roppant jó hangulatú sztorizgatás és múltidézés keletkezett. Irigykedve hallgattam őket. Nekünk, akik a világvége után két sarokkal, egy vidéki kis faluban toltuk az ipart, nem adatott meg az a lehetőség, hogy a hírhedt budapesti összejövetelekre, nagy copy partikra eljárjunk. Nem is tudtunk róla hogy létezik ilyen. Ahogyan el is hangzott, mi, a világtól elzárt vidékiek valószínűleg az ő áldásos tevékenységüknek köszönhetjük játékaink nagy részét.

SIDrip AllianceA szöveges contentet az audió váltotta fel. Először az ErrorPort együttest láthattuk és hallhattuk. A duó remekül muzsikált, szó szerint. Ezidáig még nem hallottam felőlük, elvileg most jönnek ki egy lemezzel, úgyhogy csak így tovább!
Őket követte a SIDrip Alliance, ami a számomra leginkább várt esemény volt a napon. Szokás szerint kurvajó koncertet nyomtak le! Lement a Commando, a Last Ninja, és tőlük a kedvencem, a Supremacy is. Ekkorra a hangulat már kellőképp oldott volt.

Grass – Car-Girl-VyvernJöhettek a compók. Sajnos a demo, wild és music kategória a kevés nevezés miatt nem volt túl izgalmas. A remix kategóriában már születtek jó alkotások. A gfx compo kínálata pedig egyenesen pazar volt! Elképesztő, hogy mit ki lehet hozni egy C64-ből, vagy ha a győztes alkotást vesszük, akkor egy plus4-ből. Én a mellékelt képre adtam a voksom, ami végül második lett. Az összes rajzot meg tudod nézni, rövid elemzésekkel a scene.hu-n.

Cover compo - Back to the 80's

Összességében remekül éreztem magam. Az idő szép volt (többnyire), a hangulat családias, és minden program tetszett. Annyi, hogy a kezdési időpontok alá jövőre ki lehetne írni hogy csak tájékoztató jellegűek! :) De ez semmit nem számít, a rendezvény látogatása a jövőben is kötelező programként szerepel a naptáramban. Köszönöm a szervezőknek, és további lendületet és kitartást kívánok!

Ha tetszenek a munkáim, és szeretnél támogatni, nyomj rá a gombra, és hívj meg egy kávéra!

Buy me a coffee!

< Kezdőlap