Krissz.hu- Kézműves szoftverfejlesztés -

5. Retro video- és kvarcjáték kiállítás

Ötödik alkalommal rendezték meg a hétvégén a Retro video- és kvarcjáték kiállítást. Az eseménynek a Csokonai Művelődési Központ adott helyet. Számomra ez volt az első alkalom hogy jelen voltam, és egész biztosan nem az utolsó. Belépve az épületbe a leginkább szembetűnő dolog számomra a látogatók létszáma volt. Mindig meglep hogy mennyi embert érdekel még a mai napig is a téma. Férfi, nő, fiatal, idős, kóder, gamer, teljesen vegyes volt a társaság.

Retró Kiállítás hardverekA terem szélein kronológia szerint voltak kihelyezve a hardverek. Kezdve olyan őskövületekkel, amikhez én sem tudok hozzászólni, egészen az XBOX-ig, ami nálam még nem a retró kategória, szerintem az egy picit kilógott a sorból. A két véglet között csupa ismerős, rég látott eszközök: Atari, C16-64-128, Amiga, SEGA, Nintendo, Videoton TV játék, ZX Spectrum, stb. Illetve a hozzájuk tartozó eszközök: joystickok, kontrollerek, kazetták, lemezek, játék dobozok. A képen látható Family Computer az egyik havernak volt meg, azon láttam először a Super Mariot.

Retró Kiállítás Family ComputerA terem közepe a gamingről szólt, bárki leülhetett a számára szimpatikus hardver elé, és kipróbálhatta az épp futó játékot. Akiket nem hozott zavarba egy floppy lemez látványa, azok bőséggel válogathattak is a szoftverek közül. Az első gép aminél ott ragadtam egy C64 volt, amin a beléje dugott cartridgeből a Wizard of Wor ment. Nagyon fiatal srácok tolták épp, a játék nevét sem tudták, de teljes átszellemültséggel az arcukon játszották kooperatívan a nagy klasszikust. Megmondom őszintén, kicsit vártam már hogy unják meg, mert leültem volna elé, de nagyon belemerültek.

Retró Kiállítás teremAztán mikor továbbálltak, egy sráccal kellemes össznépi szörnyirtást végeztünk. Úgy jutottunk el a PIT-ig, hogy közben kiveséztük a játék bugjait, amiből kapásból át is éltünk párat. Mindenféle előre egyeztetett stratégia nélkül, instant módon hoztunk össze közösen 200k+ pontot. Aztán egyedül folytattam a harcot, kezdtem már megszokni a joystickot is, és egyre jobban belém ivódott a game. Olyannyira, hogy életem legjobb eredményét sikerült itt ezen a napon elérnem: 246 900 pontot. Álljon itt saját dicsőségemre a high score lista fényképe, aminek ekkor már mindegyik eleme hozzám tartozott:

Retró Kiállítás Wizard of Wor rekord!A nagy játékélmény után mászkáltam kicsit a teremben és elkezdtem az embereket figyelni játék közben. Persze azonnal észre lehet venni, hogy valaki régről ismeri a játékot, vagy épp most játssza először. Ami viszont mindenkinél megegyezett, az az, hogy a játékkal és a hardverrel való ismerkedés bizonytalan első percei után, mindenki teljes beleéléssel, átszellemülve, maximális koncentrációval játszotta az adott játékot. Semmit nem számított az, hogy a játék 30 éves. A kor egy teljesen lényegtelen paraméterré vált. Az emberek játszottak, szórakoztak.

Fel-alá mászkálva a fülnek kedves chiptuneokkal teli teremben, nem lehetett nem észrevenni a pódiumon lévő böszme nagy méretű, 32kg-os hardvert. Kiszűrődött hangfoszlányok alapján megtudtam, hogy egy merevlemezes meghajtó. Elvileg 5 mega a kapacitása, és negyed óráig inicializál(!) a bekapcsolása után. Hogy még működik-e, azt nem tudom, mindenesetre az se mai gyerek.

Retró Kiállítás Commodore hardverekJátszottam még egy arcade géppel is, amiben volt vagy 5 fajta falbontó, meg vagy 10 fajta Pac-Man. :) Tanulságként szolgált, hogy még mielőtt rekordokat akarnánk dönteni, bármilyen gépen, előbb a hardvert kell megszokni. A sok különböző joystickot, és kontrollert előbb ki kell ismerni, eggyé kell válni vele, és ha már autonóm módon megy velük az irányítás, aztán lehet keresnivalónk a pontvadászat terén.

Összességében nagyon tetszett az esemény. Jó érzés volt hasonló érdeklődésű emberek között lenni, családias légkörben. A következőn is tuti ott leszek.

Ha tetszenek a munkáim, és szeretnél támogatni, nyomj rá a gombra, és hívj meg egy kávéra!

Buy me a coffee!

< Kezdőlap